Ayurveda

Doorheen de jaren ben ik in aanraking gekomen met ayurveda, een oude Indiaase traditionele geneeskunde. Tijdens een zware ziekteperiode van mezelf heb ik mogen ervaren wat ayurveda kan betekenen naast de traditionele geneeskunde. Door het zelf te ervaren is de passie beginnen groeien. Mondjesmaat volg ik nu extra cursussen zodat het aanbod van Senti Bene telkens meer uitgebreid kan worden met meer holistische behandelingen. In mijn ogen de ideale combinatie tussen verzorging/ontspanning en toch gericht zijn op een diepere werking zoals het ondersteunen van het zelfhelend vermogen van ons lichaam. 

 

De behandelingen richten zich tot het in balans brengen van alle chakra's, door middel van oa. klankschalen (trilling en geluid), stimulatie van marmapunten (drukpunten), gebruik van etherische oliën etc. 

Dit aanbod wordt nog steeds uitgebreid, dus hou deze pagina zeker in de gaten indien u hier meer over wilt weten.

 

Voor de behandelingen (gelaat en lichaam) werk ik met de producten van LakShmi. 

Dit is een gamma producten die volledig ecologisch en biologisch wordt geproduceerd, met de ayurvedische filosofie en volgens het principe van de 3 dosha's. (vata-pitta-kapha)

Een weldaad aan natuurlijke ingrediënten die echt doen wat ze beloven zonder dat er vervuilende (ziekmakende) bestanddelen aan toegevoegd worden. Vraag gerust naar meer informatie over het gamma!

Wat is ayurveda 

 Ayurveda is een zeer complete therapeutische wetenschap afkomstig uit India die daar al meer dan 5000 jaar beoefend wordt. Daarnaast is Ayurveda ook een filosofie die aanwijzingen geeft voor een harmonieuze manier van leven. Het begrip “ayurveda” komt uit het Sanskriet en is een combinatie van “ayur” wat “leven” betekent en “veda” wat “wetenschap” of “kennis” betekent.

Het volgen van de richtlijnen van de Ayurveda heeft zelfontdekking als doel. Hierbij worden de individuele behoeften van ieder mens als uitgangspunt genomen. De Ayurveda beschouwt een persoon als een geheel en richt zich op het in evenwicht brengen van de persoon en het creëren en harmonie. De Ayurvedische kennis laat zien dat er een duidelijke connectie bestaat tussen alle elementen van het lichaam, waaronder de huid, en de verschillende vitale processen die zich in het lichaam afspelen: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Aan de hand van het observeren van de natuur werd door de grote wijzen uit de Himalaya het concept van de vijf basiselementen ontwikkeld en uitgewerkt in de Ayurveda. Uit dit inzicht komt het concept van de drie dosha’s voort: Vata, Pitta en Kapha.

 

Ayurveda streeft ernaar om bij een persoon de vijf elementen op harmonieuze wijze met elkaar in balans te brengen. Dit doet men door gebruik te maken van persoonlijk aangepaste massages, behandelingen, kruiden, essentiële oliën en muziek, die deze vijf elementen beïnvloeden en balanceren. De gebruikte essentiële oliën en cosmetica moeten aangepast zijn aan de individuele behoefte om zo het gewenste en duurzame resultaat te kunnen bereiken. Door gebruik te maken van de kennis van Ayurveda, aromatherapie en naturopathie biedt Lakshmi effectieve producten die te gebruiken zijn bij massage en andere behandelingen, en die een lichamelijke en geestelijke balans creëren door de disbalans bij de wortel aan te pakken en zo een stralende, gezonde, zijdeachtige, zachte en vitale huid te ondersteunen en te behouden.

Huidtypes volgens de ayurveda

VATA HUID

Mooie dunne huid met veel mimiek, zacht, licht of olijf van kleur met fijne poriën. Een onevenwichtige Vata huid is arm aan talg en vocht, is vaak droog en ziet er flets en mat uit. Er ontstaan in dit type huid snel expressielijntjes, de huid jeukt vaak en kan er craquelé uit zien. De Vata huid heeft veel zorg en voeding nodig om er mooi en jeugdig uit te blijven zien.

 

PITTA HUID

Een heldere, goed doorbloede huid met een gemiddelde huiddikte en een normale huidglans, middelgrote poriën en sproetjes. Een onevenwichtige Pitta huid is gevoelig en gestrest, kan last hebben van een verminderde lipidebarrière en oppervlakkige pukkeltjes, huiduitslag, roodheid, couperose en pigmentplekjes. De Pitta huid heeft halfvolle producten nodig die de huid kalmeren en de lipidebarrière van de huid ondersteunen.

 

KAPHA HUID

Een zeer zachte, dikkere huid met minder mimiek, wat grotere poriën en meer huidglans. Een Kapha huid blijft langer jeugdig. Een onevenwichtige Kapha huid heeft neiging te vet te worden en kan last hebben van verwijde poriën, acne en een overmatige huidglans, en kan bleek en slecht doorbloed zijn. De Kapha huid heeft magere producten nodig die het vochtgehalte herstellen en de huidfunctie stimuleren.

Behandelmogelijkheden (huidig aanbod)

Gelaatsverzorging volgens huidtype (vata - pitta - kapha - anti ageing of gemengd)

- openings (kennismakings) gesprek met bepaling van de huidige constitutie (korte dosha test)

- gelaatsverzorging aangepast aan huidtype volgens ayurvedische principes (inclusief reiniging, verzorging, masker, epilatie van de wenkbrauwen, gebruik van aromatische oliën)

- thee aangepast aan de noden van het moment (tijdens het masker of na de behandeling, zoals u zelf verkiest)

- initiatie klankschalen / tinsha's 

- gelaatsmassage (marmapunten)

 

Allround beauty concept

Zoals de benaming doet vermoeden is dit een grote uitgebreide behandeling (2-3u) en ideaal indien je eens volledig tot rust wil komen.

In deze behandeling krijgt u een gelaatsverzorging zoals hierboven beschreven inclusief:

- aromatisch voetbad met aangepaste etherische oliën

- voetmassage

- arm/handmassage

- hoofdhuidmassage (marmapunten)

 

Klankschaalmassage

Deze massage is een totaal andere ervaring dan u misschien gewoon bent. Een klankschaalmassage gebeurt namelijk niet met direct fysiek contact op de huid, maar wordt gegeven op kledij of in ondergoed onder een laken. 

Door middel van de vibraties en het geluid geproduceerd door de klankschalen ervaart u een totaal nieuwe ervaring.

Deze behandeling werkt in op blokkades in ons lichaam. Vibraties werken uitermate doeltreffend gezien ons lichaam voor 70-80% uit water bestaat. De vibraties werken diep in ons lichaam en helpen daar blokkades in organen, chakra's en energiebanen te herstellen.

Hierdoor krijg je een diepgaande ontspanning die ook helend gaat werken. 

De massage wordt gegeven in zowel staande, zittende als liggende positie. Ze vraagt een ietswat open mind gezien het een ervaring uniek in zijn soort is. Het geheel kan wat zweverig overkomen voor mensen die minder spiritueel aangelegd zijn. Staat u hiervoor open dan is deze behandeling écht eentje die u moet proberen. Houdt u liever van traditionele massages en bent u niet zo te vinden voor holistische behandelingen, dan zal deze behandeling misschien iets minder geschikt zijn. U mag mij hiervoor altijd contacteren bij twijfel.