Definitieve ontharing: Opgelet voor IPL toestellen voor thuisgebruik

Ik kreeg overlaatst de vraag van een klant wat het verschil is tussen een IPL toestel voor thuisgebruik en een professioneel toestel zoals het mijne.

Dit deed mij beseffen dat er inderdaad nog steeds zeer veel vragen zijn die voor mij vanzelfsprekend lijken, maar toch niet voor iedereen duidelijk zijn.

Vandaar ik deze blog zal wijden aan het uitleggen waarom IPL toestellen voor thuisgebruik eigenlijk meer risico's dan voordelen inhouden voor de klant.


Een IPL toestel voor thuisgebruik, het klinkt heerlijk. Permanente reductie van de haargroei, lekker gemakkelijk thuis te gebruiken en al te koop vanaf slechts €100. De gemiddelde prijs voor het betere thuistoestel zit rond de €300-€400.

(een professioneel, kwalitatief toestel kost op zijn minst 100x (!!!!) zoveel, dit even terzijde)

Niets dan voordelen lijkt het. Zeker wanneer je bekijkt dat het ontharen met IPL in een beauty salon / dermatoloog je veel meer kost per zone dan die paar honderd euro's die je in het beste geval hebt gespendeerd aan de aanschaf van dergelijk toestel.


Toestellen voor thuisgebruik zijn in tegenstelling tot professionele toestellen vrij veilig te gebruiken zonder degelijke kennis van het definitief ontharen.

Je kan je voorstellen dat geen enkele fabrikant zit te wachten op brandwonden veroorzaakt door foutief gebruik. In een vorige blog kon je al lezen dat de haarwortel tot 70°C dient opgewarmd te worden om vernietigd te kunnen worden. 

Indien een thuistoestel voor IPL deze opwarming zou kunnen veroorzaken, dan zou er ook risico zijn op brandwonden bij ondeskundig gebruik. Bijgevolg zitten de toestellen voor thuisgebruik op een zeer veilige marge, zodat ze amper tot geen "foutieve schade" kunnen veroorzaken.

Dit betekend echter dus ook, dat de pulskracht van dergelijke toestellen absoluut ontoerijkend is om de haarwortel definitief te vernietigen.


Ik hoor je nu misschien denken... ja maar, bij gebruik van dit toestel heb ik minder haargroei. Dit klopt! Echter, deze "vermindering" is niet permanent. Indien je zou stoppen met het gebruik van dit toestel, komen alle haren terug na een aantal maanden.

Een toestel voor thuisgebruik geeft de haren een kleine 'shock', waardoor ze trager gaan groeien en waardoor het lijkt dat het toestel wel degelijk doet wat het beloofd.

Tevens zorgt dit kleine trauma er voor dat je lichaam in herstelmodus terecht komt en hier schuilt ook net het gevaar. De haarwortel wordt systematisch aangevallen door een toestel / lichtpuls die onvoldoende sterk is om deze te vernietigen. Ons lichaam zit zeer ingenieus ineen, en zal dus een sterkere haarwortel proberen aan te maken, om beter te kunnen omgaan met een volgend trauma.

Bijgevolg zullen de haren na verloop van tijd dus steviger terug komen (ze worden meer resistent). Een beetje vergelijkbaar met bacteriën die resistent worden tegen antibiotica wanneer je deze niet neemt tot alle bacteriën zijn gestorven.


Beslis je na verloop van tijd dat je het blijvend gebruik van dat toestel beu bent, en wil je toch kiezen voor een permanente oplossing met een professioneel toestel?

Dan zit je met het probleem dat je haren dus meer resistent geworden zijn, en je zal dus méér professionele behandelingen nodig hebben om die haren alsnog weg te krijgen.

Hierbij maakt het dan totaal niet meer uit of je kiest voor definitief ontharen met laser of definitief ontharen met IPL. 

Wil je dus graag af van haargroei in bepaalde zone's?

Smijt je geld dan niet weg aan toestellen voor thuisgebruik (die dus op langere termijn véél duurder uitkomen) maar investeer direct in een professionele behandeling.


En tot die tijd, als je geen tijd of geld hebt voor een behandeling in het salon?

Gebruik dan de ouderwetse gilette, ontharingcrème of epilady ;-)!