Definitieve ontharing: waarom IPL ontharing wél even goed werkt als laserontharing

Als I(V)PL specialist erger ik mij soms een beetje aan het standpunt van de mensen die met laser werken. Ik hoor ze regelmatig zeggen dat laserontharing meer doeltreffend zou zijn dan IPL ontharing. De meest gehoorde stelling is "bij IPL komen de haren na verloop van tijd terug".


Laat ons zeggen dat het antwoord op die stelling op zijn minst te nuanceren valt.

In mijn opinie, is er geen "beste systeem". Zowel IPL als laser doen wat ze beloven, beide technieken zijn even effectief. Al kan het gerust zijn dat de ene persoon beter reageert op IPL en de ander beter op laser.

Beide technieken werken min of meer op dezelfde manier. IPL stuurt een range zichtbaar en onzichtbaar licht uit waarbij een gedeelte invloed heeft op de haargroei, andere frequenties kunnen dienen voor andere behandelingen zoals huidverbetering, spataders, enzovoort. Laser stuurt een enkele frequentie uit  waarbij enkel de haargroei wordt "getarget".

Laserspecialisten laten zich dan ook maar graag uit over het feit dat laser beter zou werken omdat het lasertoestel voor definitieve ontharing maar 1 behandeling aankan. 

Waarom zou een toestel die echter geschikt is voor meerdere behandelingen perse slechter werken dan een toestel die enkel kan dienen voor ontharing?

De manier van het "vernietigen van de haarwortel" is identiek bij beide systemen. Vernietigd is vernietigd, ongeacht welk toestel nu voor deze vernietiging heeft gezorgd.

(Er vanuit gaand dat er met een professioneel toestel werd gewerkt uiteraard, niet met goedkope thuisalternatieven die helemaal niet doen wat ze beloven. Hier kom ik echter in een verdere blog wel eens op terug)


Verder hoor/lees ik ook dikwijls dat IPL toestellen door "iedereen" kunnen worden aangekocht en lasertoestellen enkel door professionals. 

Ook dit is te nuanceren en zeker géén waar! Met de opkomst van chinese toestellen kunnen ook goedkope lasertoestellen worden aangeschaft door pakweg jan met de pet. Ook menig verdeler van lasertoestellen verkoopt hun toestellen maar al te graag aan iedereen die een beetje sectorgericht werkt en niet enkel aan A1 gekwalificeerde verpleegkundigen zoals ze wel eens durven beweren.

Het soort toestel is dus niet van toepassing, wel de kwaliteit van het toestel en de opleiding van de persoon die met het toestel werkt. Op zich zegt een A1 diploma niets meer dan een perfect opgeleide schoonheidsspecialiste. Een A1 gediplomeerde verpleegkundige die niet weet met wat ze bezig is, is even gevaarlijk dan een niet opgeleide schoonheidsspecialiste. Definitieve (of permanente) ontharing zit namelijk bij geen van beide opleidingen in het standaard aanbod. 

Goedkope IPL toestellen zijn te mijden, maar hetzelfde kan gezegd worden over goedkope lasertoestellen. Duurdere, kwalitatieve IPL toestellen zoals het mijne zijn eveneens gekeurd en geven net zoals lasertoestellen dezelfde "output" bij elke puls.

Hiermee wil ik zeggen dat de intensiteit van elke flits dus gegarandeerd dezelfde is.


Op websites van laserontharing lees ik dat er 5-8 behandelingen nodig zijn om een permanente reductie van 80-90% van de haargroei te bewerkstelligen. 

Met de nieuwe I(V)PL toestellen zoals het toestel waarmee ik werk is dat 5-9 behandelingen. Voor beide schattingen van het aantal behandelingen is het nodig om het behandelprotocol te volgen.


Laserbehandelingen zijn echter gemiddeld wel minimaal dubbel zo duur dan de IPL behandelingen die bij mij worden aangeboden.

De reden hiervoor? Een laserbehandeling duurt veel langer dan een IPL behandeling.

(een gemiddelde okselbehandeling - beide oksels - duurt bij laser ongeveer 20-30 minuten, terwijl dit bij IPL pakweg 5 minuten in beslag neemt)

Zowel het winnen van tijd, als het goedkoper kunnen aanbieden van de behandelingen heeft mij namelijk doen kiezen voor I(V)PL, want ook ik heb een bacheloropleiding gevolgd. Maar dit zegt helemaal niets over mijn niveau, mijn kennis van het definitief / permanent ontharen echter wél!


Moraal van het verhaal? 

Win verschillende adviezen in. Ga vooral naar een plaats waar u een goed gevoel heeft, en waar de techniek bij een grondige intake (kennismakingsgesprek) duidelijk werd omschreven. Heeft u twijfels over de kennis van de persoon of krijgt u onvoldoende informatie? Wordt er niet gesproken over contra indicaties en/of moet u geen toestemmingsformulier ondertekenen? Ga dan naar een andere specialist. 

Laat u niet gekmaken door specialisten die andere specialisten afbreken om zichzelf in een beter daglicht te stellen. Als een specialist gelooft in de techniek die zij/hij aanbiedt, en waarmaakt wat zij/hij belooft, is dat namelijk helemaal nergens voor nodig ;-)!


Heeft u nog vragen of opmerkingen? Reageer gerust!

Vindt u dit een goed artikel? Dan mag u het zeker delen :-)!